Дорослішаємо потроху: правильний раціон для дитини трьох-чотирьох років

Раціон харчування

Раціон харчування

Багато хто з батьків вважає, що дитині, яка досягла трирічного віку, вже не потрібно особливе меню − вона може їсти те ж, що і її батьки, тільки, звичайно, в іншій кількості. Але це не так. Звичайно, трирічній дитині вже не потрібні спеціальні суміші, та й процедура годування стає значно простішою. Але є у дитячого харчування і свої особливості, про які ми й поговоримо в цій статті.

Раціон трирічної дитини досить різноманітний: у ньому присутні і молочні продукти, і хліб, і нежирне м'ясо, і риба, і овочі, і фрукти. Так що простір для кулінарної фантазії відкривається великий.

Однак потрібно мати на увазі, що в способах приготування є певні обмеження. Наприклад, при приготуванні м'яса і риби краще віддавати перевагу варці, тушкуванню, запіканню в духовці; суворої заборони на смаження немає, але все ж зловживати смаженими стравами не варто.

Зазвичай саме у віці трьох-чотирьох років відбувається перше знайомство дитини з солодощами − якщо, звичайно, батьки не є їх принциповими супротивниками. Немає великої біди в тому, щоб іноді дати дитині цукерку (хоча мед все ж корисніше), але не варто робити це в проміжках між годуваннями.

Зрозумілим і нітрохи не дивним є прагнення батьків і родичів побалувати дитину чимось особливо смачним, але все ж три-чотири роки − це ще не час для кулінарних шедеврів. Тому екзотичні фрукти, морепродукти краще залишити для дорослого столу; для дитини вони будуть просто небезпечні. Не варто поспішати зі всілякими копченостями, а також натуральною кавою і какао. Повірте, дитина не буде відчувати себе обділеною, якщо спробує їх дещо пізніше.

Яловичина, нежирна свинина, курка, індичка можуть бути в щоденному раціоні дитини; варити м'ясо слід від півтори до двох годин. Добре, якщо в меню весь час будуть овочеві салати − їх слід давати невеликими порціями, по 20-30 г.

Вибирайте сезонні овочі, що ростуть у вашій кліматичній зоні; вони рідше викликають алергію, ніж «гості» з південних країн.

Рибу (морську або річкову) можна давати дитині рідше − раз чи два на тиждень (порцією близько 250 або 120 г відповідно), яйце − через день, твердий сир − раз на два-три дні. І, звичайно, не слід забувати про молочні каші! Найкорисніші з них − гречана і вівсяна.

Якщо додавати в них яблука або сухофрукти, то дитина напевно залишиться задоволеною! Можна проекспериментувати також з морквою або гарбузом. Але не забувайте: якщо ви дали дитині спробувати нову страву, потрібно простежити за тим, чи немає на нього алергії. На жаль, її іноді викликають навіть найкорисніші продукти.

Якщо ви хочете, щоб дитина росла здоровою і життєрадісною, не забувайте про «трьох китів» правильного дитячого харчування: їжа повинна бути різноманітною, достатньою та збалансованою. Про те, як слідувати цим принципам на практиці, ми розповімо в наступних статтях.

поділитись